Gamla hederliga kokböcker...




Ibland tycker jag att man blir så fast i att alla recept går att hitta på Internet att man glömmer att man har en massa kokböcker hemma. Vi har försökt bli bättre på det och förra veckan passade vi på att göra piroger. Receptet finns i klassikern "Vår kokbok". Det är egentligen en väldigt bra kokbok, mycket billig och lättlagad mat och bra förklaringar, tycker bara det är så tråkigt med kokböcker med lite bilder.. Men pirogerna fick i alla fall höga betyg, det kommer vi att göra igen! : )

Pirogdeg med potatis

350 g kokt pressad potatis
ca 4½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
100 g smör

Pressa den kokta potatisen. Blanda mjölet med salt och bakpulver i en skål. Lägg i potatisen och rumsvarm smör. Arbeta ihop till en deg. Den kan kavlas ut genast eller låt ligga kallt och övertäckt någon timme.

Fyllning med köttfärs

1 gul lök
1 morot
250 g blandfärs
1 msk smör
1½ tsk salt
1 krm svartpeppar
2-3 msk tomatpuré

Skala och hacka löken, skala och grovriv moroten. Bryn färsen i fettet i en stekpanna. Låt lök och morot fräsa med köttfärsen några minuter. Smaka av med salt, peppar och tomatpuré. Låt fyllningen svalna.


Utbakningen

Dela degen mitt itu. Kavla ut varje del till en stor degplatta ca 30*40sm. Sporra eller skär den till 12 rutor med ca 10 cm kant eller ta ut rundlar med ett mått, ca 10 cm i diameter. Lägg i ca 1 msk fyllning på varje pirog. Spara en kant. Pensla ev kanterna med vatten eller uppvispat ägg. Vik ihop och tryck till degkanterna med en gaffel. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 225 grader i mitten av ugnen i ca 10 min.

Kommentarer
Postat av: Anna Fahlgren

Tack! Perfekt när man befinner sig i Australien, orkar inte böka på med jäst och har inte några kokböcker:D

hihi

2010-04-24 @ 03:53:41
URL: http://www.annaeliasfoto.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0